Hvordan kjøpe den beste håndkikkerten?

Kikkertsalg

I denne guide vil vi hjelpe deg å forstå de viktigste betegnelsene på en kikkerten og hvordan de påvirker kikkertens ytelse. Kikkert kan ofte beskrives med forvirrende betegnelser. Men du trenger ikke vite alt om dens oppbygging for å få en forståelse av noen av de viktigste betingelsene. Her kan du få hjelp til valg av kikkert: www.kikkertsalg.no

Synsfelt

En kikkert anses som vidvinkel hvis det synlige synsfeltet ditt er større enn 65 grader.

Sentralt fokuseringshjul

Det sentrale fokuseringshjulet brukes til å bringe et bilde i fokus for begge øynene. Den skal brukes i kombinasjon med dioptrejusteringen.

Minste fokus

Dette er den korteste avstanden for å oppnå et bilde i fokus. Avstanden måles i meter.

Kollimering

Kollimering refererer til hvor parallelt de to kikkertene er. Jo mer parallell, desto mindre sannsynlig er det at du får øyebelastning eller et dobbeltbilde. Kikkerter laboratorietestes for å finne kollimering.

Diopter justering

Diopterjusteringen kompenserer for forskjellen i styrken på øynene dine, og hjelper deg med å få de klareste bildene. Den skal brukes i kombinasjon med det sentrale fokuseringshjulet.

Visningsfelt

Dette beskriver hvor stort et område du kan se gjennom kikkerten. Vanligvis målt i grader, men er noen ganger også skrevet som et tall. Det nummeret vil være bredden på synlig område gjennom kikkerten, 1000 meter unna. Jo større synsfelt, jo bredere bildet kan du se. Generelt, jo større forstørrelse, jo mindre synsfelt. Spesielt produsert “vidvinkel” kikkert kan imidlertid gi et synsfelt større enn de med en sammenlignbar forstørrelse.

Interpupillær avstand

Interpupillær avstand på en kikkert definerer hvor langt okularene er fra hverandre. Venstre og høyre side skal passe dine øyne. På de fleste kikkert kan du justere dette ved hjelp av en hengselmekanisme. Når hengselet beveger seg, vil de to okulærene du ser i høyre og venstre okular, gradvis fusjonere inn i en. Når du kun ser en sirkel, er interpupillær avstanden riktig satt.

Lensbelegg

Det lyset som kommer inn i kikkerten, kan reflekteres mange ganger gjennom et sett med linser før det når øyet. Hvis linsene dine ikke er “belagte”, blir lys tapt, hver gang lyset reflekteres. I tillegg til å gjøre det endelige bildet mørkere, vil det “tapte” lyset reflektere inne i kikkerten, forvrenge det endelige bildet. Linsekvaliteter av god kvalitet vil redusere overflaterefleksjoner og forbedre lystransmisjonen. Dette vil bidra til å produsere et lysere bilde (alle andre faktorer er like). Det er fire hovedtyper av binokulære linse belegg, med fullt multi-coated linser som den mest effektive. Fra minst til mest effektive, er disse beleggene tilgjengelige: Belagt noen overflater, men ikke alle, er belagt.

Fult belagt

Alle luft-til-glass overflater er belagt, men sannsynligvis ikke alle plastflater.

Multi-coatede

Noen overflater, men ikke alle, er multi-belagte.

Fullstendig multi-belagt

Alle luft-til-glass overflater er multi-belagte.

Lystransmisjon

Mengden lys som når øynene dine etter å ha kommet inn i kikkerten (målt i prosent).

Forstørrelse

Hvor mange ganger større vil et bilde vises sammenlignet med det som er sett av det blotte øye.

Objektivlinsens diameter

Målingen av linsene i enden av kikkerten hvor lyset kommer inn i dem (målt i millimeter). Jo større målingen er, jo mer lys kikkerten kan ta inn, slik at bildet vises lysere (alle andre faktorer er like). Kikkert med objektivlinse større enn 30mm er generelt klassifisert som kikkert med standard størrelse. De med en objektiv linse diameter mindre enn 30 mm er klassifisert som kompakt kikkert.

Du vil kanskje også lese